Skip to main content

Bestemmings­plan Waterpark Veerse Meer

Definitief ontwerp

Betrokkenen konden meewerken aan een nieuw bestemmingsplan voor het Waterpark Veerse Meer. De nieuwe gebiedsvisie Veerse Meer stelt straks andere eisen aan de recreatiezone langs het Veerse Meer. In de eerdere gebiedsvisie lag het accent op grootschalige uitbreiding van de recreatie, nu is juist de balans tussen natuur en recreatie belangrijk. En daarvoor zorgt het Waterpark Veerse Meer.

Experts en omwonenden dachten mee over het definitieve ontwerp voor het nieuwe Waterpark Veerse Meer. Ideeën die je nu in het ontwerp terug ziet zijn onder andere: een zichtlijn vanaf de Muidenweg op het Veerse Meer en het stadje Veere, meer natuur in en om het park en oevers en stranden die ook voor omwonenden toegankelijk zijn.

Havenstadje als centrum

Het centrum, opgezet als een havenstadje, vind je straks in het hart van het park. Eén kant van het stadje ‘kijkt’ naar de Lemmer en de andere kant grenst aan een recreatiemeer met strand. Op de kaart zie je in het noordelijk deel van het park ook nog een groot gebouw. Dat is de familieacademie, met straks allerlei educatieve programma’s voor kinderen en hun (groot)ouders. Beide centra zijn met elkaar verbonden door een brede loopbrug.

Groenstructuur

Het wordt een groen waterpark. Je ziet veel bos dat landbouw, natuur en recreatie scheidt. En ook binnen het park komt meer groen. Zo zijn de bossen bij de Lemmer straks onderdeel van het park. Langs de Muidenweg komen, zowel naar het noorden als naar het zuiden, meer bossen. Op de grens tussen het nieuwe natuurgebied en het recreatiepark, en langs het Veerse Meer, komt ook nog een nieuw bos. We zetten daar forse bomen, zodat je onder de boomkronen door naar het meer kunt kijken. En vanaf het water lijkt het dan of je tegen een bosrand aankijkt. Ook op de eilanden in het park komt veel groen, zodat iedere woning zijn eigen privacy heeft. Naast de ongeveer 2000 extra bomen in het park, komt er ook veel ander groen bij, zoals heesters en struiken.

Waterstructuur

Het Waterpark wordt nog meer waterpark dan het al was. Op het kaartje zie je in donkerblauw het bestaande water. Daarbij komt nog eens (in lichtblauw op het kaartje) 15 hectare nieuw water. Langs de randen van deze nieuwe wateren, leggen we in totaal 16 kilometer natuurvriendelijke oevers aan.  

Bebouwingsstructuur

In verschillende kleuren zie je op dit kaartje waar de nieuwe bebouwing komt.

  1. Centrum met een aantal voorzieningen
  2. Indoor waterpark
  3. Familieacademie
  4. Spa & Wellness
  5. Facilitair centrum
  6. Diverse restaurants

Ook komen er, verspreid over het park, een aantal restaurants. Bijvoorbeeld, bij een mogelijke opstapplaats van een veer naar Veere, een visrestaurant. Er komen in totaal 820 woningen. 700 woningen staan verspreid over het hele park op de eilanden. Sommige staan aan het water, andere in een meer bosrijke omgeving. In het havenstadje zelf, en nog op drie andere plaatsen, komen 120 appartementen.

Ontsluitingsgebied

Het park krijgt een aantal aansluitingen op de openbare weg: de oude ingang aan de Muidenweg blijft, maar de hoofdentree komt iets noordelijker met een laan direct naar het receptiegebouw, aan het begin van het havenstadje. Helemaal noordelijk komt nog een aansluiting op de Oranjeplaatweg. Langs de lanen komt beplanting. De gele vlakken op de kaart zijn de 1.500 parkeerplaatsen. De parkings zijn allemaal dichtbij de ingangen en worden door het groen aan het zicht onttrokken. Het is de bedoeling dat gasten alleen met het in- of uitchecken met de auto het park in gaan. Door het park lopen een aantal routes die straks ook voor omwonenden toegankelijk zijn.

Nieuwe natuur

Het gearceerde gedeelte aan de bovenkant, zo’n 14 hectare, is voor nieuwe natuur. Door het in te richten als een soort kweldergebied, zoals de inrichting van de Middelplaten, blijft het zicht op het Veerse Meer.

Meer informatie

Op 27 mei 2020 organiseerden de gemeente Middelburg en ontwikkelaar Driestar een digitale informatieavond over het voorontwerpbestemmingsplan van het nieuwe plan Waterpark Veerse Meer. Kijk voor meer informatie op www.planwaterparkveersemeernieuw.nl/live

Meer gemeentelijke informatie over het project, inclusief procedures, verkeersonderzoeken, participatie en bestemmingsplan, is te vinden op www.middelburg.nl/wvm