Waterpark Veerse Meer duikt in geschiedenis Arnemuiden en omgeving
Driestar, eigenaar en ontwikkelaar van Waterpark Veerse Meer, is samen met de Breda University of applied sciences (BUas) op zoek naar historische verhalen uit Arnemuiden en omgeving.
Driestar werkt aan een park dat echt Zeeuws is en zoveel mogelijk verankerd in de omgeving. Zo is het ontwerp van het nieuwe Waterpark Veerse Meer gebaseerd op het oude landschapsplan van Nico de Jonge en wordt de bebouwing geïnspireerd door Zeeuwse architectuur. Maar dat is niet het enige. Driestar wil de gasten het bijzondere van de regio laten beleven. Daarvoor wordt de kracht van historische verhalen uit Arnemuiden en omgeving gebruikt.
Geschiedenis van Arnemuiden als inspiratiebron
“Dat je nu vakantie viert op de plek waar vroeger één van de belangrijkste zeehavens van Zeeland lag, spreekt al tot de verbeelding,” vertelt Gerro Vonk, directeur van Driestar. “Daar zijn veel spannende verhalen over te vertellen. Bijvoorbeeld over de schippers van de schepen uit Arnemuiden die, eind 15e eeuw, de Spaanse prinses Johanna naar het Belgische Lier brachten waar ze trouwde met Filips de Schone. Of over de opstandelingen in Arnemuiden die voor Willem van Oranje kozen en daarvoor uiteindelijk met stadsrechten beloond werden.”
Die verhalen en elementen zijn goed te gebruiken op het resort, bijvoorbeeld voor de namen van restaurants en voorzieningen, routes in het resort of tentoonstellingen. Driestar vermoedt dat de geschiedenis van Arnemuiden en omgeving veel aanknopingspunten biedt voor het linken van het resort in de omgeving en de tijd. De suggestie, om ook de historische context van Arnemuiden en omgeving zichtbaar en voelbaar te maken in het park, is ook in maart 2020 al door de Lokale Partij Middelburg (LPM) gedaan.
Historisch verantwoord onderzoek
Om, op een historisch verantwoorde manier, de mooiste verhalen naar boven te halen, laat Driestar BUas nu onderzoek doen. Ook gaat de BUas nadenken over hoe die verhalen vervolgens verteld en gebruikt kunnen worden in het resort. Moniek Hover, lector Storytelling aan de BUas, en haar onderzoeksteam gaan hiermee aan de slag. “Storytelling, het vertellen van verhalen, is een heel krachtig instrument in de vrijetijdssector. Kijk maar naar de Efteling waar je letterlijk wordt ondergedompeld in een verhaal. Walcheren heeft een rijke geschiedenis en potentieel veel verhalen waarmee we verbindingen tussen locatie en beleving tot stand kunnen brengen”, vertelt Moniek. “Zo geven we gasten van het resort straks één of meerdere verhalen mee die ze kunnen doorvertellen. Zo maken we van de bezoekers verhalenvertellers die Arnemuiden en omgeving aanbevelen”.
Onderzoek tot eind 2021
Het onderzoeksteam is gestart en gaat tot eind 2021 op zoek naar inspirerende verhalen uit het verleden. Er is veel cultuurhistorische informatie en kennis in Zeeland, bijvoorbeeld bij Erfgoed Zeeland, het Zeeuws Archief, het Zeeuws Museum, het stadsmuseum Arnemuiden, de historische kring van Arnemuiden en Stichting Behoud Hoogaars. Dat is een goed begin. Ook gaat het team praten met Zeeuwse experts en kenners van de geschiedenis. Vanuit deze algemene kennis worden vervolgens verhaallijnen ontwikkeld. En deze verhalen, misschien wel over stoere opstandelingen, heldhaftige vissers of dappere boerinnen, zie je straks terug in het resort.